на херпесния вирус при деца симптоми, лечение, причини, симптоми

Това е човешки патоген, херпес симплекс вирус (HSV) 1 и тип 2 (ДНК вируси).

 • първичната инфекция
 • повтарящи се инфекции: симптоматична рецидивираща инфекция (присъствие херпесни везикули резултат на предходна инфекция, и неутрализиращи антитела) и асимптоматични вирус отделяне.

Въпреки, че херпес симплекс обикновено болни млади хора, понякога инфекцията открити при деца.Епидемиологията на херпес симплекс вирус при деца

Инфекция изисква близък контакт с лигавиците или увредена кожа.

Масовото разпространение на възрастното население с херпес симплекс вирус тип 1 е около 70-90%. Антитела срещу HSV 1 могат да имат защитно действие срещу HSV 2.

Инфекция с HSV 2 се случва по време на сексуален контакт. В резултат на това, в повечето случаи, има местни херпес genitalis, или латентна инфекция. Около 1% от бременните жени имат повтарящи се херпесни genitalis.

 • Приблизително 85% от перинатална инфекция се появява.
 • Възходящо или пренатална трансплацентарен инфекция (5%) и постнатална (10%) са редки.
 • Постнатална инфекция в повечето случаи се дължи на HSV 1. В случай на вътреболничните инфекции като източник изпълнява всяко лице (майка, баща, роднини, персонал), които са били в контакт с пациента, като лабиални херпеси.

Рискът от инфекция при новородено бебе, свързани с HSV 2, в зависимост от етапа на майката заболяване:

 • > От 50% - в случай на бременна първичен генитален инфекция в срок от> 32 седмици, тъй като, от една страна има висока изолация на вирус, а от друга - не на антителата.
 • с рецидивиращи херпес симплекс вирус изолация се среща само в рамките на 2-5 дни, броят на вирусни органи е значително по-ниска, с изключение в този случай плодът получава защитни антитела (риск от неонатална инфекция <5 %).
 • Най-нисък риск (<0,5—3 %) заражения существует при бессимптомном выделении вируса организмом матери. Но, поскольку такой статус чаще всего встречается у матерей, инфицированных ВПГ 2, и зачастую это остается неизвестным, то, как правило, именно такая ситуация имеет место при возникновении манифестированных инфекций у новорожденных (60—80 %).
 • преждевременна руптура на мембрани, увеличава риска от инфекция. Затова секцио бременна с активен генитален херпес се провежда само ако периода след разкъсване на мембрани изработени <4 часов. Во время родов не накладывать электроды на волосистую часть головы и не производить заборы крови у плода.

Симптоми и признаци на херпес симплекс вирус при децата

В основната херпес инфекция се появяват групирани малко мехурче или гнойна пъпка. Херпесна обрив обикновено отзвучава в рамките на две седмици. Херпес симплекс често се повтори, рецидив често имат леко разбира се, по-слабо изразен обрив и продължителност на клиничните прояви. Ако подозирате, че херпес показано вирусологични съдържание на везикули и реакция имунофлуоресценция да се определи вида на HSV.

Симптомите на перинатална / postiatalnoy инфекция. има три вида на курса:

Дисеминирана инфекция (приблизително 30% от HSV-инфектирани кърмачета):

 • Често, след първична инфекция в периода на майка около раждането.
 • Драматичният ход на заболяването (клиника може значително да приличат на бактериална сепсис).
 • Началото на симптомите обикновено е 4-5 дни от живота, максималната израз на ден 9-11.
 • Може да засегне всички органи: мозъка, лигавиците на орофаринкса, хранопровода, на червата (Pneumatosis intestinalis) на. Възможно е да има дифузна интерстициална пневмония, миокардит с аритмии, дете тревожност, шок и кръвоносната централизация, жълтеница, свързана с biliverdin на фона на високата активност на трансаминазите и нарушения в кръвосъсирването система. Типични везикуларни кожни лезии се появяват при около 80% от случаите.

Entsefsyi тона (30% от HSV-позитивни деца):

 • Началото е обикновено 2-3 седмици след раждането.
 • Гърчове, тревожност или сънливост, тремор, лоша смучене, температурни колебания.
 • Типични везикуларен обрив на кожата само 50%.
 • Енцефалит не е ограничена до слепоочния дял, и се простира до-други отдели.
 • Цереброспиналната течност увеличава броя на мононуклеарни клетки и протеини, концентрация на глюкоза намалява умерено.

HSV инфекция е лигавица и кожни лезии на кожата, очите и / или орално (приблизително 40% от новородените, инфектирани с HSV-): • В началото в повечето случаи, на 11-ия ден от живота.
 • Типични групи от червени везикули мътна тайна намерени предимно върху представянето по време на доставка на тялото на бебето, а именно, по главата, гърдите, лигавицата на устната кухина, в орофаринкса.
 • очно заболяване се проявява като кератит и хориоретинит, по-малко катаракта.
 • Без лечение, е възможно преминаването към енцефалит.

Симптоматика при вътрематочна инфекция / вродена инфекция:

Много тежки prognostically неблагоприятни вътрематочни инфекции са рядкост.

Везикулозен обрив при раждането, хидроцефалия, хориоретинит, микрофталмия.

Субклинично инфекция: Все още не е известно дали има субклинична HSV инфекция при новородените. Тактическа въпрос се поставя в ситуация, в която, например, в цереброспиналната течност напълно безсимптомно новородените чрез PCR показва признаци на HSV. До тази ситуация се изяснява, че тези деца трябва да се наблюдават и да получават терапия, тъй като, ако те имат HSV инфекция.

Диагностика на херпес симплекс вирус при деца

Клинична хипотеза възниква в случай на сепсис симптоми със значително увеличение на активността на трансаминаза и / или нарушен система съсирването на кръвта.

Откриване на вируса в съдържанието на мехурчета от левкоцитни препарати от обвивката или намазки от лигавиците (конюнктивата или носа), както и в CSF чрез PCR. Културата на HSV енцефалит в CSF могат да бъдат получени само 40%. PCR е по-чувствителен от културата. Инфекция PCR потвърждава положителна вирусна посявка или добив.

Откриване на антитела от РКС, или чрез индиректна имунофлуоресценция откриване на метод IgM ELISA в началото на заболяването е слабо чувствителен, съответно, на този етап, тези тестове не са изпълнени. В случай на енцефалит след около 10 дни се определя интратекално образува HSV-специфичен олигоклонално антитяло.

Проучванията за получаване на изображение (ултразвук, ядрено-магнитен резонанс) картина изолирана лезия на слепоочния дял, което е характерно за по-големи деца, не може да се очаква, в повечето случаи, има се разпространява енцефалит.

Профилактика на херпес симплекс вирус при деца

Цезарово доставка:

 • В случай на една жена по време на раждане, има клинични признаци на явно генитален херпес, и отиде не> 4-6 часа след разкъсване на мембрани. Доказан защитен ефект на цезаровото сечение по време на първичната инфекция през последните 6 седмици от бременността. ефектът е по-неясно, но това се препоръчва профилактика на рецидивиращи HSV инфекция.
 • Независимо дали доставката е с цезарово сечение защитна мярка, в случай, тъй като разкъсване на мембраните преминали> 4-6 часа, тя все още е неизвестен.
 • Херпес симплекс кораб или коремната кухина на бременност е по-малко значителен проблем.

Трудно е решението в случай на преждевременно раждане. Вариантите са:

 • Бременната управление бременна по време на терапия с ацикловир и бетаметазон приложение за индуциране на белия дроб узряване на плода.
 • Бърза доставка е цезарово сечение с въвеждането на сърфактант при недоносени бебета и ацикловир.

Бременните жени с генитални HSV инфекция (първична или вторична) за 36 седмици от бременността, трябва да бъдат подложени на лечение с ацикловир в доза от 1200 мг / ден 3 на приложение (евентуално намаляване на този фон скорост на Цезарово сечение).

Изолиране на HSV култура при бременни жени не е прогностично значение от гледна точка на управлението на труда, така че тази техника отпаднал от употреба,.

 • Внимателно мониториране на новороденото за 6 седмици във връзка с появата на симптоми на HSV инфекция.
 • HSV засяване на културата или PCR от намазки фарингеалната лигавица, конюнктивата и устната кухина, в рамките на 14 дни, като се започне от 24 (-48) часа след раждането. Може би, за да се направи оценка на експозицията на перинатална HSV вирус е да се получи един рационален култура на вагинален майката за освобождаване от отговорност. Ако новороденото е открита HSV, дори и в отсъствието на признаци на инфекция се препоръчва терапия с ацикловир.
 • Профилактичното прилагане на ацикловир новородени от майки с първичен или рецидивиращ симптоматично HSV инфекция.

Майки изхвърлянето на вируса, както и изолиране на заразените деца.

В случай на повтарящи се инфекции (лабиални херпеси, Herpes genitalis) разпространение на вируса трябва да бъде предотвратено чрез превантивни мерки, като например дезинфекция на ръцете, защита на засегнатите райони (маска за лице). Кърмещите майки са разрешени в съответствие с всички предпазни мерки, при условие че тя не трябва зърната на гърдите лезии.

Лечение на херпес симплекс вирус при деца

Лечението се провежда с валацикловир или фамцикловир прилага орално.

От основно значение е незабавното започване на лечението в случай на съмнение за HSV инфекция (подобрява прогнозата).

Можете да използвате ацикловир или видарабин. И двете вещества са еднакво ефективни. Поради токсичност и по-малко обем на разтвор за предпочитане е ацикловир.

Дозата на Ацикловир: 60 мг / кг / ден 3 на приложение, продължителността на лечението 14-21 дни (21 в случай на HSV-сепсис). Преждевременно родени бебета с намалена бъбречна функция: 40 мг / кг / ден в продължение на 2 приложение (60 мг / кг / ден, в съответствие с тази, която вече е исторически, проучвания са ефективни от 30 мг / кг / ден за HSV-сепсис и HSV енцефалит ).

Прогноза на херпес симплекс вирус при деца

За разпространява смъртност инфекция HSV редуцира с повече от 90% без лечение до почти 40% по време на лечението. Дългосрочните резултати, обаче, все още не са известни. Висок риск от развитието на нервната система закъснение.

Без лечение, две трети от новородени с HSV енцефалит умират. Оцелелите деца имат тежко психомоторно увреждане на присъствието на микроцефалия, tetraspasticheskogo пареза, хориоретинит, глухота. Терапията с ацикловир или видарабин оцелее 90% от новородените, 30-40% от тези деца в последствие се развива нормално. Въпреки това, в дългосрочен план, симптомите могат постепенно да се влоши.

Изолирани кожни лезии, очите или перорални прогностични условия са по-благоприятни.

Въпреки адекватно лечение, рецидиви везикулозна обрив рамките на първата година от живота, са много чести. Известно е само на притока на външно проявява местната честота на тези инфекции, смъртността HSV което е ниско (около 7%), но относително дългосрочна прогноза изглежда съмнително, тъй като много от тези деца, особено с чести рецидиви, на възраст от 6 месеца, има забавяне психомоторно развитие. Ако е необходимо, тези деца да получават терапия с ацикловир 900 мг / м2 / ден в продължение на 6 месеца.

Известен подобен с остър енцефалит прогресивна инфекциозен рецидив ЦНС, лечение с ацикловир, който се провежда винаги. Ефективността на адювантна терапия на кортикостероиди е в процес на обсъждане.