Мрежов интерфейс - studopediya

Безжични (безжични интерфейси)

Може ли да избяга от съобщителни кабели, което е особено важно за хидратация ремъчни, компактни устройства, размерът и теглото, сравнима с кабелите. електромагнитни вълни, използвани в безжични интерфейси, инфрачервен (IrDA) и радиочестотен (Bluetooth, USB безжичен) варира.IrDA инфрачервен интерфейс позволява безжична комуникация между две устройства на разстояние от 1 метър. Wireless Link - IR (инфрачервени) Connection - безопасен за здравето, не пречи на честота радио предаване и осигурява уединение. Инфрачервените лъчи не преминават през стени, така че зоната на придобиване е ограничена до една малка, лесно се следи област.

Bluetooth (син зъб) - радио с ниска консумация на енергия (мощност на предавателя, е само около 1 MW) за организиране на лични мрежи, предоставяне на данни в режим на реално време за кратки разстояния. Всеки Bluetooth устройство има радиопредавател и приемник, който работи на честота диаметър-диапазон от 2,4 GHz. въздушен интерфейс диапазон е около 100 м.

Wireless USB (USB безжична) - кратък диапазон радио интерфейс с висока пропускателна способност: 480 Mbit / сек, от разстояние 3 метра и 110 Mbit / сек на разстояние от 10 метра. Той работи в честотния обхват 3,1 ÷ 10,6 GHz.Ethernet (етер - етер) - технология за пренос на данни, използвана в повечето локални компютърни мрежи. Този интерфейс е базиран на стандарта IEE 802.3. Ако интерфейс RS-485 може да се счита за "едно към много", на Ethernet работи на принципа на "много към много".

В зависимост от скоростта на данните и среда за предаване, има няколко възможности:

Ethernet - 10 Mbit / сек; Бързо (бързо) Ethernet - 100 Mbit / сек;

Gigabit (Gigabit) Ethernet - 1 GB / сек; 10 Gigabit Ethernet

Като среда предаване използва коаксиален кабел, усукана двойка (ниска цена, висок шум имунитет) и оптичен кабел (създаване на по-дълги линии и високоскоростен комуникационни канали).

Усукана двойка (усукана двойка) - комуникационен кабел тип представлява една или повече двойки от изолирани проводници усукани заедно и се покриват с пластмасова обвивка.

Какво е мрежов интерфейс

Фигура 3.13 - усукана двойка

1 - яке

3 - източване тел

4 - защитно фолио

На физическо ниво Ethernet протокол се реализира като мрежова карта, вградена микропроцесорна основа, както и центрове, които се свързват системите заедно.

В индустриалната мрежа, базирана на сграда Ethernet (Profinet, Ethernet / IP, EtherCAT, Ethernet Powerlink), който успешно да се конкурира с вече разработен Profibus, DeviceNet мрежа CANopen и др.