Левкемия - какво е това, симптоми, знаци, причини и лечение

Левкемия, какво е това? В болестта има няколко имена, във всекидневния живот често се нарича "рак на кръвта", а лекарите, които работят в областта на онкологията, тя дава името "хематологични злокачествени заболявания".Това е комплекс проблеми с рак, които влияят върху кръвотворната тъкан. Ако раковите клетки се появяват в костния мозък (тук е, че образуването на нови кръвни клетки), левкемия наречен хематологични злокачествени заболявания. Ако те се размножават извън нея, болестта се нарича gematosarkomoy.

Левкемия (или левкемия) съчетава няколко заболявания, които са придружени от трансформацията на отделните групи от хематопоетични клетки при рак. Те започват да се размножават, понякога с голяма скорост и изтласкат здрави клетки - както в костния мозък и в самата кръвта.

Заболяването се класифицира според групата на засегнатите клетки.

- Лимфоцитна левкемия - е придружено от злокачествени промени лимфоцити.

- Миелогенна левкемия - спадане на кръвното гранулоцити левкоцити.

Левкемии са на свой ред се подразделят на остра или хронична, в първия случай, заболяването е придружено удари незрели ракови клетки в кръвообращението, за да се образува втора характеристика нездравословно натрупване на зрели кръвни клетки в черния дроб, далака, лимфните възли и кръв. В остра форма на лечение трябва да бъде спешно.

Левкемия - сравнително рядко онкологично заболяване. Според оценките на медицинската статистика в САЩ, тя страда всеки 25-ти човек на стотици хиляди в риск са деца и възрастни граждани над 60-годишна възраст.

Симптомите на левкемия

Симптоматиката на рак на кръвта може да варира в зависимост от формата на заболяването, начина разпространяват раковите клетки, и на техния брой. Например, хронична левкемия се характеризира с първите етапи на малкия им брой, симптомите могат да се появят дълго време в такава ситуация.

Остра левкемия се проявява много рано. Общи симптоми, характерни за двете форми:

 • увеличени лимфни възли, обикновено под мишниците или болки във врата не е там;
 • пациентът се уморява бързо, има слабост;
 • тяло става податливи на инфекции заболявания;
 • Телесната температура се повишава, без видима причина;
 • през нощта пациентът започва да се поти;
 • болки в ставите;
 • черния дроб и / или далак увеличава по размер, това води до неприятни усещания в подребрен област;
 • прекъснато кръвоносна система, кръвта не се съсирва, без видима причина натъртване, кръв често носа, кървене на венците.

Ако раковите клетки се натрупват в някои части на тялото, има следните симптоми:

 • съзнание се обърква;
 • задух, болка в главата;
 • гадене и повръщане;
 • нарушена координация на движенията, визията е размазан;
 • оток появи на ръцете и в слабините, да се появят припадъци.

При деца с левкемия често лимфобластна, тя излага деца на възраст от три до седем години.

В този случай, това е децата най-вероятно да страдат от болестта на този формуляр. Остра заболяване без адекватно лечение води до смъртта на детето. симптоматика:

 • Интоксикация - отслабва тялото на детето, детето става слаб и губи тегло. Тялото става по-малко устойчиви на вируси, бактерии и гъбички, треска се появява в случай на инфекция.
 • Хиперпластичният синдром - проявява с увеличаване на размера на периферните лимфни възли, като резултат, евентуално задух.
 • Далакът и черния дроб се увеличава, поради което в областта на корема може да бъде силна болка.
 • Болки, болки в ставите, предизвикани от неблагоприятни промени в костния мозък.
 • Анемичен синдром, също придружени от слабост, в допълнение, детето става бледа, се появява тахикардия, венците кървят.
 • При момчета, на тестисите може да се увеличи.
 • Проблеми в визуалните органи - кръв излив в ретината на окото, подуване на зрителния нерв в маточното дъно окото фокусират левкемията плака.
 • Дихателна недостатъчност.

Както можете да видите, симптомите са много подобни на тези, които могат да се проявят при пациенти, но при децата те са по-тежки.

признаци на левкемия

Левкемия - много сериозно заболяване, въпреки че е хронично и може да се появи за дълго време без симптоми. Първите признаци, когато те се появяват, можете да подозират, появата на това заболяване - това е загуба на тегло, нарушения в апетита и ненормално изпотяване. Можете също така да получите болки болки в костите.

Лимфните възли могат да се разширяват, като става гъвкава, гъста, получаване закръглена форма. Те могат да общуват помежду си, но болката, когато това чувство. Въпреки това, ако се увеличи мезентериалните лимфни възли, може да настъпи в коремна болка експресира.

Neuroleukemia - една форма на левкемия, придружен от появата на метастази в мозъка и гръбначния мозък. Освен обичайните симптоми, има допълнителни - главоболие, нарушено съзнание, дисфазия.

Друга обща черта е хипертрофия на венците. Симптомите при деца обикновено са по-видими за тях е много по-лесно да се установи наличието на левкемия, но това, за съжаление, не прави по-лесно болестта.Причините за левкемия

Въпреки усилията на учени от цял ​​свят, не е било възможно да се установи надеждна причина за това заболяване. Само 100% редовност на, която успя да намери - всички известни причини за левкемия са свързани с провала на работата на имунитет.

причинители акт хематопоетични клетки, променят своята структура и превърнати в рак, дори може да доведе до левкемия на заболяването. Мутира, той продължава неговия жизнен цикъл - акции и създава своите аналози. Тези клетки обикновено са много стабилни, те изтласкат здрави.

Ако процесът върви бързо установи пациент с остра левкемия.

Вероятни причини здравите клетки мутация:

 • Облъчването. Интензивен излъчване (радиация) са доказани причина за рак. Например, броят на пациентите с левкемия след бомбардирането на японските градове с атомни бомби увеличава с около три пъти. И колкото по-близо са хората до района на експлозията, толкова по-голям болните.
 • Канцерогени. Доказано е, че някои вещества при поглъщане, увеличават вероятността от развитие на рак, по-специално, допринасящи Медикаментите като levomitsitin, цитостатици и фенилбутазон, и пестициди - бензол, рафинирани нефтопродукти и други.
 • Наследствен тенденция. Най-често се касае за хронична левкемия. Доказано е, че ако едно семейство има поне един случаи на остра левкемия, вероятността за заболяване увеличава три до четири пъти. Наследена в същото време не се предава на заболяването, и повишена вероятност от клетъчни мутации.
 • Вируси. Според една теория, причината за болестта са вируси, които са част от човешките ДНК мутации, допринася за клетъчно ниво.

Някои учени предполагат, че рискът от рак на кръвта зависи от човешката раса и националност.

левкемия

Остра лимфобластна левкемия

Лечение на това разнообразие на заболяването е разделена на три основни фази:

 • индукция;
 • консолидация (или засилване);
 • поддържане на тялото.

индукция

На този етап основната задача е да се постигне ремисия. Тази дума разбира изчезване мутирали клетки от кръвта и костния мозък и процеса на нормализиране на образуване на кръвен.

При деца, 95% от случаите е възможно да се постигне ремисия; процент от възстановени по-ниска сред по-възрастните хора. По време на индукция прилага интензивно отделение, възможността за усложнения под формата на инфекция.

консолидация

Фаза се различава по-голяма интензивност, то продължава от 4 до 8 месеца. В стандартната използвани риск метотрексат и 6-меркаптопурин; ако рак на кръвта продължава да напредва, използвайки цитарабин, доксорубицин и други мощни лекарства, както и специални физиологични процедури се прилагат.

поддържащо лечение

Пациентът преминава през него след завършена първата фаза. Най-често лекарите препоръчват да продължат да използват едни и същи инструменти, които преди това са били използвани, но в по-малки дози, на този етап може да продължи до три години.

Остра миелоидна левкемия

процедура лечение включва преминаването има две фази - индукция и консолидация.

Обикновено в един първи етап се прилага дауномицин и цитарабин, лекарите понякога добавят към други лекарства. Тъй AML е свързано с нарушения на централната нервна система са назначени профилактика с химиотерапия. Те се прилагат директно в гръбначния канал. Позволени администриране на ретиноева киселина. Правилното лечение може да се постигне ремисия в 80% от случаите.

интензификация

На този етап, когато раковите клетки не са костния мозък, повишаването на дозата на цитарабин. С значителни усложнения право трансплантация на стволови клетки, е желателно тази участват сестра на пациента.

След лечение, не се изисква подкрепата, само децата могат да се възлагат на използването на ретиноева киселина за една година.

хронична лимфоцитна левкемия

Лечението зависи от това какъв вид риск се отнася болен:

 • група с нисък риск. Прогнозата на такива пациенти обикновено е добре, лечението на този етап не може да бъде назначен, но това е необходимо, че пациентът се наблюдава от специалист. Ако симптомите се влошат, лечението е предписано.
 • Група от средния и висок риск. Ако симптомите не са изразени при пациенти, лечението не е задължително, но не мога да се откажа от лечение, ако признаци на рак на кръвта.

Когато третирането се извършва с използването на хлорамбуцил химиотерапия, противораково лекарство. Ако има значителни странични ефекти, може да се заменя с циклофосфамид и други аналози. Лекарите могат възлагат и комбинирано лечение.

хронична лимфоцитна левкемия фаза има три фази:

 1. Хронична. Прилагането на лекарство "Glivec" в 90% от случаите позволява да се постигне освобождаване, ако се приложи преди химиотерапия с високи дози химикали, както и общата радиация и трансплантация на стволови клетки.
 2. Влошаване. Тя може да започне скоро след ремисия. Прилагането на интерферон, може да бъде колкото е възможно да се удължи ремисия. Положителен отговор на химиотерапия се получава в 20% от случаите, но неговата продължителност не надвишава шест месеца.
 3. Blast криза. Характеризиращ сходство на тези ракови клетки, които се образуват в AML. Освен това, те почти не реагират с експозиция на химични вещества. В тази фаза, положителният ефект от лечението - рядкост, и постоянни достатъчно това не се случи. Максимизиране на живота позволява трансплантация на стволови клетки. Въпреки това, ако туморните клетки са подобни на тези, образувани в ALL, тяхната устойчивост към химиотерапия се понижава.

Повече за остра левкемия:

Лечението при деца

Ако се установи, че ракът на кръвта в детето, то трябва да бъде изпратено на интензивни грижи в специализирани звена, които се прилагат модерните и най-ефективните методи на лечение.

Родителите трябва да се изяснят предварително какви са усложненията, изправени пред болестта и как това може да повлияе на лечението на детето.

Най-общо, методите на лечение не се различават от тези, споменати по-горе, обаче, деца са изложени следните усложнения:

 • Когато се намалява съдържанието на левкоцити риск от инфекция значително увеличава.
 • С недостиг на червени кръвни клетки не е наситена с нормалното количество кислород, застрашаващи усложнения на сърцето.
 • Недостиг на тромбоцитите води до тежка кървене.

Някои родители се опитват да лекуват болестта, като се използват методите на традиционната медицина, но те са не само импотентен, но и способността да се противодейства на наложената himpreparatov унищожи вредните клетки.

Отстъпка за всички посетители MedPortal.net! Когато записвате с нашия единствен център на всеки лекар, можете да получите по-ниска цена. отколкото ако се прилагат директно върху клиниката. MedPortal.net не препоръчва самолечение, а при първия признак съветва незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Най-добрите експерти са представени на нашия сайт тук. Използвайте рейтинг и сравнение на услугата, или просто да оставите приложението по-долу и ние ще ви намерим голям професионалист.

Най-хематолог

Какво е болестта на левкемия