Контактен дерматит причини, симптоми и лечение на заболяването

Контактен дерматит - е алергично заболяване, с възпаление на кожата, в отговор на излагането на всякакви алергени или дразнители.Дерматит какво да правя

класификация

В зависимост от механизма на поток и образува два вида на заболяването: прост и алергичен контактен дерматит.

Обикновено се появява в отговор на която пада върху кожата дразнещо вещество. Този вид заболяване може да се появи като един здрав човек и човек, страдащи от алергични заболявания, включително екзема. Прости контактен дерматит може да се случи след един удар на стимула върху кожата и бързо преминават след отстраняване на дразнителя.

Вторият вариант - е алергичен контактен дерматит, който се среща при хора, в резултат на забавен тип свръхчувствителност. Остра дерматит се проявява върху кожата с течение на времето, след многократно излагане на въздействие върху кожата. Както се вижда от медицинската статистика, чувствителност към силен стимул-алерген се появява след контакт с човешката кожа след около седмица и слаб алерген може да се случи в рамките на няколко месеца и дори години по-късно.

В допълнение към посочената класификация разграничи хронични и остри контактен дерматит. Остри дерматит напълно излекувани след отстраняване на дразнителя. Въпреки това, ако често и редовно контакт с алергена, дразни кожата, заболяването може да стане хронична. За хронични контактен дерматит, характеризиращи се с пристъпи. Остра болест по време на периоди на ремисия и при която затихването или изчезване на симптоми на заболяване, следват един от друг. Напълно лекува хроничната форма е доста трудно.

Фаза на развитие и на причините за болестта

Типични развитие контактен дерматит преминава през две фази:

  • фаза сенсибилизация. По това време тялото е изложена на дразнещо вещество започва да произвежда имунен агенти, анти-алерген. Първата фаза на заболяването остава незабелязан за хуманна и обикновено трае около 14 дни от първия контакт на човешка кожа с алерген. В края на периода на чувствителност към хистамин тялото произвежда вещество, което при контакт с алерген предизвиква досадно сърбеж, възпаление и подуване на кожата. Ако контакт с стимул спирки, предизвика тежка алергична реакция.
  • фаза на клиничните прояви, по време на който проявява остра форма придружен от зачервяване и възпаление на кожата.

Дерматит какво да правя
Причините за контактен дерматит включват не само стимул за кожата, но също така и генетично предразположение. Историята на заболяването в много пациенти с контактен дерматит, показва, че заболяването се среща главно при хора, чиито роднини са пострадали в контактен дерматит.Основната причина за алергията е не толкова веществото дразни кожата, като повишена реакция на организма на човека на веществото. Ето защо, контактен дерматит може да са резултат от излагане на почти всяко вещество. Въпреки това, най-често срещаната причина остра контактен дерматит:

  • някои лекарства (например, антибиотици);
  • латекс, част от гумените ръкавици, презервативи, бозките за деца и други продукти;
  • Някои метали, за предпочитане никел, която често се използва в производството на бижута и бижута, съдове, монети, протези, колани и други елементи;
  • козметика (кремове, Декоративна козметика, лак за нокти и т.н.);
  • за битова химия (перилни и миещи препарати, перилни препарати, почистващи, миене на съдове и др.);
  • лепило, боя;
  • облекло, по-специално нови (дерматит могат да възникнат както от материала и използваните багрила).

Как действа на заболяването?

Дерматит какво да правя
Основните симптоми на контактен дерматит са зачервяване и подуване на кожата, тежък пруритус, поява на кожата на мястото на излагане на алергена бистра течност с мехурчета. Когато мехурчета с флуида са повредени на тяхно място болезнените зони са оформени без повърхностен слой на кожата (ерозия). При намаляване на възпалителни реакции на кожата на пациента в жълти кора остава за известно време.

Най-често, тъй като историята на заболяването при повечето пациенти, контактен дерматит се появява на лицето и ръцете. Въпреки това, появата на възпаление е достъпен на почти всяка област на тялото, в контакт с алерген. Така например, деца на алергична реакция към латекс, който е част от зърната може да се получи около устата. Жените, носещи бижута, възпаление може да се появят на ушите, шията, на мястото на пиърсинга и други части на тялото в контакт с метал-алергена.

За лечение на всеки лекар съветва, предимно определи вещество, което е в основата на заболяването и напълно да се избегне контакт с веществото. Ако познат алерген още случайно попадне върху кожата си, трябва да се измие този сайт върху кожата с течаща вода и сапун. Ако, обаче, да идентифицират и елиминират дразнителя се провали, лекарства не могат да бъдат ефективни.

За намаляване на възпаление и подуване на кожата специален мехлем и крем с глюкокортикоиди се използват в контактен дерматит, например "Адвантан", "Elokim", "Latikort". Въпреки това, тези кремове трябва да се използва само под лекарско наблюдение. Продължителната употреба на "Адвантан" и други подобни мазила или кремове не са разрешени. Обикновено, лечението е противовъзпалителни кремове 3-5 дни.

При по-леки форми на болестта на алергична реакция се извършва след прилагането на анти-възпалителни кремове, и не изисква допълнително лечение. В по-тежко заболяване предписват антихистамини "Зиртек", "Fenkarol", "Suprastin" "Telfast" и др. За деца антихистамини произвеждат сиропи и капки. Protivogistaminnye лекарства не само блокират ефектите на алергените върху човешкото тяло, но също имат анти-сърбящ ефект.

Липсата на своевременно лечение може да доведе до преминаване на заболяването в хронична форма. При някои пациенти, контактен дерматит се появява периодично през целия живот. Затова е по-добре да не се лекувам самостоятелно, а когато първите симптоми да се консултират с лекар, алерголог.

Дерматит какво да правя

В допълнение към основното лечение, предписано от лекар, можете да използвате народни средства за защита, които също да помогне за облекчаване на сърбежа и възпалението на кожата. За лечение с бульон Корней Lopuhov, настъргани картофи, шипка масло Hypericum, глухарче, променлив, кантарион, хмел, кора трепетлика.

Ако лечението е избран правилно, симптомите и признаците на болестта са обикновено изчезват напълно или отшумяват в рамките на две до три седмици.